Problemen oplossen van je draadloze WIFI netwerk

Problemen met de WiFi verbinding komen soms zonder reden ineens voor. Na het opstarten van de computer wil Windows geen Internet verbinding meer maken met het draadloze WiFi netwerk.

Wat kun je doen om problemen met het wegvallen van de Internet verbinding op te lossen?

Zwak WIFI signaal

Het meest voorkomende probleem is een zwak of wegvallend Wi-Fi signaal. Dit komt vaak omdat de standaard wifi modem / router een te zwak zendvermogen heeft. Vaak wordt deze ook nog eens in de meterkast geplaatst waar extra omgevingsfactoren het signaal nog verder afzwakken.

Je zou bijvoorbeeld de positie van de modem kunnen veranderen of achter de modem een access point kunnen plaatsen die het signaal van je draadloze Internet versterkt.

Kies het beste kanaal voor je WIFI signaal

Een wifi router heeft de mogelijkheid om op 2 wifi netwerken en diverse kanalen uit te zenden. Veel van deze toestellen  zijn zo ingesteld dat ze automatisch het meest optimale kanaal kiezen om een wifisignaal te verzenden. Maar omdat dit gewoonlijk gebeurt bij de eerste configuratie of bij het opnieuw opstarten, is het door de router gekozen kanaal niet altijd de beste keuze, vooral als er ondertussen andere “concurrerende” netwerken bij gekomen zijn. Als andere netwerken hetzelfde kanaal gebruiken, kan je internetverbinding minder snel of stabiel werken. Een oplossing kan zijn om je router eens te herstarten. Als alternatief (of als de router geen automatische kanaalselectie ondersteunt) kan je zelf een ander wifikanaal selecteren.

Geen verbinding met je draadloze netwerk

Wanneer Windows geen verbinding met het draadloze netwerk (meer) kan maken, voer je de volgende stappen één voor één uit en test je na elke stap of Windows de verbroken WiFi-verbinding kan herstellen of heeft hersteld.

Klik op het pijlsymbool (1), dan met de rechtermuisknop op het netwerkpictogram (2) met het uitroepteken of rode kruis in de taakbalk en klik tenslotte op Problemen oplossen (3)

Volg de aanwijzingen van de wizard Windows Netwerkcontrole die opent en controleer of het probleem verholpen is.

Controleer de WIFI knop van je laptop

Controleer of er een schakelaar op je laptop aanwezig is waarmee je de draadloze Wifi netwerk adapter aan en uit kan zetten. Vaak zit die aan de zijkant, boven het toetsenbord of via een toetsencombinatie op de laptop.

Verbinding van het draadloze netwerk herstellen

Lukt het niet om de WiFi verbinding te herstellen, haal dan de WiFi-stick uit de computer wacht een seconde of 20 en stop de stick weer terug in de pc.

Als je geen WiFi stick hebt maar een vaste computer met een draadloze netwerkkaart, dan schakel je deze draadloze netwerkkaart voor 20 seconden uit en vervolgens weer aan. Dit aan en uit zetten van de draadloze netwerkkaart doet u in Windows apparaatbeheer.

Windows 8 en 10, Rechtermuisknop startbutton en klikken op apparaatbeheer.

Windows 7, startbutton –> rechtermuisknop computer –> eigenschappen –> apparaatbeheer.

wifi uitschakelen

Zie je een rood kruis in het apparaatbeheer onder netwerkadapters dan kan het zijn dat Windows de draadloze wifi stick of de netwerkadapter niet herkent, een reden kan zijn dat de juiste drivers niet zijn geïnstalleerd.

In het ergste geval is je netwerkkaart defect. Heb je net een upgrade uitgevoerd naar Windows 10 dan kan het zijn dat je netwerk adapter niet geschikt is voor Windows 10 of dat Windows 10 niet beschikt over de juiste drivers.

Check in het geval van een WiFi stick de stick zekerheidshalve in een andere pc of laptop voordat je deze vervangt. Download de nieuwste drivers voor de WiFi-stick op de site van de fabrikant en installeer deze.

Router resetten/herstarten

De router resetten is de volgende stap. Trek de stroomstekker uit de router en wacht een minuut voordat je het apparaat weer aanzet. Wacht tot alle lampjes weer aangaan. Herstart de computer en schakel de firewall tijdelijk uit.

Omdat sommige virusscanners het netwerk zouden kunnen blokkeren, schakel je de auto-protect van de virusscanner tijdelijk uit en check je of de problemen met de WiFi verbinding zijn opgelost.

Hulp nodig met het opsporen van je draadloze WIFI problemen?

PCdefect bestaat uit een team van getrainde IT experten, die je graag verder helpen met al je computer problemen. Wil je weten wat mogelijk is? Maak dan een afspraak, of neem contact met ons op!

Waarom PCdefect?

Ben je op zoek naar een nieuwe laptop of tablet? Of zoek je naar accessoires zoals laders en laptoptassen?