Gratis Software! Overzicht van de meest populaire freeware

Gratis software is er in allerlei vormen. Of het nu gaat om een kantoorpakket, fotobewerkingsprogramma of software om je computer op te schonen, voor bijna iedere toepassing zijn gratis tools te vinden! Kijk eerst is rond voordat je dure software of apps aanschaft. Wij hebben alvast een overzichtje gemaakt met de softwareprogramma’s die we zelf ook gebruiken.

e-mailprogramma

Thunderbird

Thunderbird mail client
Thunderbird e-mailsoftware

Deze e-mailclient is afkomstig van Mozilla, bekend van de browser Firefox, en biedt veel mogelijkheden. E-mailen is met Thunderbird erg simpel en bovendien maak je makkelijk gebruik van meerdere mail- en nieuws-accounts, heeft het programma een ingebouwde spamfilter, spellingscontrole en is de lay-out nog te veranderen. De software is bovendien in het Nederlands beschikbaar.

Thunderbird is gratis te gebruiken en beschikbaar voor Windows, macOS en Linux.

 • gratis e-mailprogramma voor Windows, macOS en Linux
 • beschikbaar in het Nederlands
 • snel en makkelijk te installeren
 • ondersteunt IMAP, POP3 en SSL/TLS
 • voeg meerdere accounts toe
 • heeft een sterke spamfilter
 • heeft een geïntegreerde kalender

kantoorpakket

Apache OpenOffice

Apache OpenOffice
OpenOffice Calc

Apache OpenOffice is zeer uitgebreide office software en vormt een uitstekend gratis alternatief voor het dure Microsoft Office. Bovendien kun je met Apache OpenOffice zonder problemen Word-, Powerpoint- en Excel-bestanden weergeven, bewerken en opslaan.

Apache OpenOffice is open source dus volledig gratis voor zowel particuliere als zakelijke gebruikers. 

Met OpenOffice kun je tekstdocumenten opstellen, spreadsheets maken, presentaties maken, formules berekenen, tekeningen en grafieken maken en databases onderhouden. Een voordeel is dat je jouw documenten kunt blijven uitwisselen met mensen die gebruik maken van Microsoft Office want Apache OpenOffice biedt ook volledige ondersteuning voor die bestandsformaten.

 • Writer – bewerken van tekstdocumenten en HTML-documenten
 • Impress – bewerken van presentaties (vergelijkbaar met Microsoft PowerPoint)
 • Calc – bewerken van spreadsheets
 • Base – bewerken van databases
 • Draw – bewerken van tekeningen (vectorgrafiek)
 • Math – bewerken van formules

content organizer

DuplicateCleaner

Duplicate Cleaner
Duplicate Cleaner

Duplicate Cleaner is een fantastisch hulpmiddel om je te helpen de inhoud van jouw harde schijf of bedrijfsnetwerk te organiseren. Het zou je verbazen hoeveel overbodige of dubbele bestanden je kunt vinden in een documentenmap.

Duplicate Cleaner scant diepgaand naar alle soorten bestanden – foto’s, muziek, films, video, Word-documenten, PowerPoint-presentaties, tekstbestanden – noem maar op, als het twee keer op jouw computer verschijnt dan vindt Duplicate Cleaner het. Zodra deze bestanden zijn gevonden, beschik je over handige hulpmiddelen waarmee je kunt kiezen welke kopieën je wilt verwijderen of verplaatsen. Deze bestanden kunnen worden verwijderd naar de prullenbak of naar een andere locatie.

 • Zoek dubbele bestanden, snel!
 • Vergelijkbare afbeeldingen vinden (verkleind, geroteerd, bewerkt en meer)
 • Ruim je muziek collectie op
 • Vind unieke/niet-dubbele bestanden

opschonen & optimaliseren

Piriform CCleaner

Ccleaner
Ccleaner

CCleaner, voorheen Crap Cleaner, is een freeware-programma gemaakt door Piriform om computers te onderhouden die werken onder Windows en macOS. Het programma probeert overbodige, ongebruikte of ongeldige bestanden op te sporen en te verwijderen.

CCleaner kan overbodige programma’s en herstelpunten die voor het systeem zijn aangemaakt, tijdelijke bestanden en incorrecte registersleutels verwijderen. Er is verder ook een functie om programma’s uit te schakelen, die anders bij het opstarten van Windows zouden starten, en een signaleringsoptie voor dubbele bestanden. Je kunt vrije ruimte wissen door deze met gegevens over te schrijven, die geen betekenis hebben. Daardoor verdwijnen gegevens definitief, die met gewoon verwijderen nog wel in het geheugen achterblijven.

De standaardversie maakt ruimte vrij, schoont uw onlinesporen op en helpt je jouw computer sneller te laten werken.

computerbeveiliging

Malwarebytes

Malwarebytes
Malwarebytes

Malwarebytes beschermt je computer tegen malware, ransomware en andere geavanceerde online bedreigingen. Antivirussoftware is hiermee overbodig en ondoeltreffend geworden. Malwarebytes vindt niet alleen bedreigingen zoals malware en virussen, maar ook potentieel ongewenste programma’s die jouw pc kunnen vertragen.

Download Malwarebytes gratis en beveilig je PC, Mac en Android- of iOS-apparaat.

PDF-viewer

Adobe Acrobat Reader

Adobe Acrobat Reader

Met Acrobat Reader kun je pdf-bestanden lezen. Het programma heette tot in 2015 Adobe Reader, maar voorheen droeg het ook al de naam Acrobat Reader. Pdf-bestanden bevatten documenten en kunnen op bijna alle ondersteunde besturingssystemen worden bekeken en afgedrukt.

Adobe Acrobat Reader DC is de gratis wereldstandaard voor het betrouwbaar weergeven, afdrukken en annoteren van PDF-documenten.

Dit is de enige PDF-viewer waarmee u alle soorten PDF-inhoud, waaronder formulieren en multimedia, kunt openen en bewerken.

multimediaspeler

VLC media player

VLC media player
VLC media player

VLC is een gratis en open source cross-platform multimediaspeler en -framework dat de meeste multimediabestanden en ook dvd’s, audio-cd’s, vcd’s en verschilllende streaming-protocols afspeelt.

 • Speelt alles – Bestanden, schijven, webcams, apparaten en streams.
 • Speelt de meeste codecs zonder noodzaak voor codec packs – MPEG-2, MPEG-4, H.264, MKV, WebM, WMV, MP3…
 •  Draait op alle platforms – Windows, Linux, Mac OS X, Unix, iOS, Android …
 • Volledig gratis – geen spyware, geen reclame en geen user-tracking

digitale beeldbewerking

GIMP

GIMP
GIMP

Of je nu een grafisch ontwerper, fotograaf, illustrator of wetenschapper bent, GIMP biedt je geavanceerde tools om jouw werk te doen. Je kunt jouw productiviteit verder verhogen met GIMP dankzij de vele aanpassingsopties en plugins van derden.

GIMP is een kosteloos alternatief voor het prijzige Adobe Photoshop.

Een heleboel functies in Adobe Photoshop vind je ook terug in GIMP. Denk maar bijvoorbeeld aan filters, maskers, laageffecten, paden en selectietools… Overstappen is dus relatief eenvoudig. Hoewel de gratis software minder professioneel oogt als Adobe Photoshop, zijn de mogelijkheden eindeloos. Met behulp van plug-ins en scripts kun je extra functies handmatig toevoegen.

Kortom, met GIMP kun je hetzelfde resultaat behalen als met Adobe Photoshop.

modeler-platform

FreeCAD

FreeCAD
FreeCAD

FreeCAD is een open source 3D CAD programma waarmee je parametrische modellen kunt ontwerpen. Dit wil zeggen dat je gemakkelijk het ontwerp kunt aanpassen door terug te gaan in de bewerkingsgeschiedenis van het model. FreeCAD is geschikt voor productontwerp, werktuigbouwkunde, architectuur en meer. Maar ook hobbyisten kunnen ermee uit de voeten.

FreeCAD is een uitgebreid programma met heel veel mogelijkheden. Het kan importeren van en exporteren naar standaard formaten zoals STEP, IGES, OBJ, STL, DXF, SVG, STL, DAE, IFC of OFF, NASTRAN en VRML. Het is een prima alternatief voor AutoCAD. Voordeel is dat na het openen van het programma er veel documentatie getoond wordt waardoor je direct aan de slag kunt.

organizer

Groupy

Groupy applicatie
groupy organizer

Organiseer meerdere applicaties in gegroepeerde tabbladen op je Windows-bureaublad.

Groupy is een krachtig hulpmiddel voor Windows dat informatie via tabbladen overzichtelijk houdt. Je kunt meerdere applicaties en documenten samen slepen en neerzetten om ze te groeperen in een browser-achtige interface.

Tabbladen tussen apps houdt het bureaublad vrij van extra afleidingen en elimineert de noodzaak om constant rond te kijken naar meerdere programma’s en deze te openen of te sluiten.

Heb je vragen over  bovenstaande software of hulp nodig bij het installeren? Maak dan een afspraak, of neem contact met ons op!