Verbeter de levensduur van je laptop batterij

Laad de batterij niet constant op! Als je lange tijd (enkele dagen na elkaar of langer) alleen op netstroom werkt, is het aan te raden de batterij uit de laptop te halen. Het is wel belangrijk dat je dan de batterijcapaciteit eerst laat afnemen naar +/- 80% voor je deze er uit haalt.

Werk je nooit op batterij, dan is het toch aan te raden de batterij af en toe te laten leeglopen en terug op te laden, anders kan het zogenaamde geheugeneffect optreden.

Als u een mobiele gebruiker bent en regelmatig op batterijstroom werkt, is het aan te raden de batterij pas op te laden als ze bijna leeg is (vb. vanaf 20% batterijcapaciteit of lager). Als u de laptop dan terug op netstroom aansluit, laat je de batterij best volledig opladen tot 100% zonder het opladen te onderbreken.

Indicatie dat een laptop batterij defect is

Als je toestel dit aangeeft en de accu al enige tijd in jouw bezit is dan kun je er van uitgaan dat de laptop accu kapot is. De laptop baseert op basis van de leeftijd en resterende capaciteit van de accu dat deze niet meer genoeg vermogen kan leveren.

Als de adapter in orde is en de laptop nog goed functioneert maar de batterij op 0% blijft hangen is deze waarschijnlijk defect. De laptop kan de batterij niet meer opladen door dit defect maar hem nog wel uitlezen. In dit geval is de batterij aan vervanging toe.

Als de batterij altijd goed gefunctioneerd heeft maar plotseling niet meer door de laptop wordt gezien dan is deze vaak niet meer in orde. Je kunt proberen de batterij te verwijderen en even later opnieuw te plaatsen. Soms wordt de batterij dan weer herkend. Zo niet, dan is de batterij waarschijnlijk defect.

De batterij blijft op een bepaalde percentage hangen en wil niet meer verder opladen. Dit betekent in veel gevallen maar niet altijd dat de laptop defect is.

Wat te doen als je laptop batterij defect is

Als je merkt dat de laptop batterij kapot is, dan is het verstandig om deze te vervangen. Een defecte batterij kan slecht voor de laptop en met name de adapter zijn. Omdat de batterij zo snel leegloopt wordt de adapter vaak namelijk overbelast doordat deze constant moet bijladen.

Wanneer je een nieuwe batterij besteld hebt en deze vertoont exact hetzelfde probleem als de originele batterij dan is er waarschijnlijk iets anders mis. Probeer in eerste instantie een andere laptop adapter. Indien ook met een nieuwe adapter het probleem niet verholpen is, is mogelijk de laptop defect. PCdefect helpt je met het uitzoeken van dit soort problemen, neem contact op of maak online een afspraak.